Bahart Regatta
Amatőr Vitorlásverseny Sorozat és
Yardstick Flottabajnokság
Következő verseny
rajt időpontja
Kiváló vitorlázási körülmények a siófoki futamokon

2016. 06.11-12-én került sor a Bahart Regatta siófoki fordulójára, mely 60 hajó részvételével zajlott.

 

A szombati túraverseny rajtját az idei évtől bevezetésre került 10.00 órás rajt helyett 15 perccel előbbre hozták a verseny szervezői, mivel ugyanezen a versenyhétvégén került sor a Nemzeti Regatta vitorlásfesztiválra is. A Nemzeti Regatta mezőnye 10.00 órakor rajtolt, így a média mindkét rajtot közvetíthette a parton felállított óriáskivetítőn.

Több nehézséggel is szembesültek a versenyzők ezen a hétvégén. A keleti medencében, ezen a hétvégén 4 versenyt rendeztek, ráadásul a kerülendő bóják helye is közel volt egymáshoz, így a versenyvezetőknek egyeztetnie kellett ki milyen színű bóját használ a versenyén.

Ezt a problémát sikerült jól megoldani, mindenki megtalálta a saját pályáját, így senkit sem kellett kizárni a versenyből.

 

A szombati túra futam Siófok - Alsóörs - Almádi - Siófok útvonalon zajlott.

A rajtnál 5 csomós nyugati szél fújt, így egy takkon negyed-szélben lehetett az első szakaszt megtenni.

A rajtnál a nehézséget az okozta, hogy el kellett dönteni hol lesz a legjobb elrajtolni és milyen csapáson?

 

- Jobb csapáson útjogosan, vagy bal csapáson, de így már Alsóörs felé irányba?

- Fent a rajthajónál magasságot szerezve, vagy mélységből a bójánál, de minimális előnnyel?

 

Szerencsére ütközés mentesen elrajtolt a 60 hajót számláló mezőny és kezdetét vette a verseny. Szél-taktika szempontjából nem volt bonyolult, a lehető legjobb sebességet kellett kihozni a hajókból.

Negyed-szél Alsóörsig, hátszél Almádi-ig, majd fél-szél vissza Siófokra.

A szélerő időnként felerősödött 10-12 csomóra, így nagyon szép versenyt futott a mezőny. Abszolút elsőként a Capella futott be 2 óra alatt, a legkisebb hajónak (Zsó) - fedélzetén egy főből álló kormányossal -, 4 órára volt szüksége a táv teljesítéséhez, így minden hajó limit időn (limitidő: 16.00 óra) belül befutott.

 

Vasárnap 10.00 órakor rajtolt a mezőny, a már megszokott trapéz alakú pálya-versennyel. A szél 60 fokról 4 csomós erősséggel fújt és sajnos a futam során 20-30 fokot lengedezett. Ez megnehezítette a versenyzők helyzetét, de így is sikerült reális futamot teljesíteni. A szélerő a futam végére legyengült és a zivatar felhők is gyülekeztek, így a tervezett második futam megtartására már nem volt lehetőség.

 

Amíg a „nagyok” a pályaversenyen mérték össze erejüket, úgy a „kicsik”, azaz a Micromagic versenyzői a BAHART REGATTA Modellvitorlás versenyen versenyeztek a díjakért. A vasárnapi futam 22 versenyző részvételével zajlott a Rózsakert előtti vízterületen. A verseny igen látványos volt, Nemcsak a gyerekek, a felnőttek is ámulva nézték a modellvitorlások csatáját. Ilyen esemény a nagyközönségnek Siófokon még nem került megrendezésre.

 

Nemcsak a Balaton, hanem a Sió-csatorna is kiváló versenyhelyszín volt a vasárnapi napon. A Sión a Nemzeti Regatta programsorozat keretében a települések sárkányhajós versenye zajlott.

 

Míg a vízen mindkét napon erős küzdelem folyt a dobogós helyekért, addig a parton színes kísérőrendezvények (koncertek, gyerekprogramok, főzőversenyek) szórakoztatták a közönséget és a siófoki kikötőbe kilátogató turistákat.


A Bahart Regatta versenysorozatában meghirdetett nyereményjáték, a Selfie Regatta első fordulóját a Papagena csapata nyerte! Nyereményük a Yacht Charter Guru által felajánlott 100 EUR értékű hajóbérlési kedvezmény, limitált kiadású egyedi tervezésű Selfie Regatta póló és a Bahart nyereménycsomagja. Gratulálunk!

A Selfie Regatta folytatódik, a siófoki 2. forduló képeit 2016. július 26-ig lehet feltölteni a Yacht Charter Guru Facebook oldalán, hogy megnyerjétek a fődíjat, az egyhetes, 6 főre szóló vitorlázást az Adrián!

Még nem maradtál le a 2. futamról! Ha indultál a Bahart Regattán Siófokon, a nyerő szelfit bárhol és bármikor elkészítheted, csak látható legyen a képen a Bahart Regatta versenypóló.

Nevezz! Szelfizz! Nyerj!

 

Találkozzunk a következő (5.-6.) futamon, Badacsonyban július 30-31-én!

2016 JÚN 21 16:52:07/